Encyklopedia piwa

Encyklopedia piwa: HGB (high gravity brewing)


Tagi: , , .

Wśród części świadomych konsumentów piwa skrót HGB od razu kojarzy się z najniższą półką sklepową. Czym jednak jest ten proces i jakie skutki niesie dla własności gotowego piwa?

HGB (High Gravity Brewing) to metoda gotowania brzeczki o gęstości większej niż zakładana dla danego piwa. Dzięki jej zastosowaniu browar może gotować mniej płynu o większej ilości cukru, a później rozcieńczać półprodukt do docelowych wartości. Rozcieńczanie odbywa się z reguły po fermentacji i leżakowaniu piwa przy użyciu wody po procesie odpowietrzenia (woda taka nie zawiera tlenu, żeby nie pogarszać dodatkowo jakości gotowego piwa). Zaletą stosowania HGB z punktu widzenia browaru jest obniżenie kosztu gotowania brzeczki (bo można zagotować mniejszą ilość „koncentratu”) oraz zwiększenie szybkości produkcji. Oczywiście browary stosujące tą technologię chwalą się byciem bardziej „eko”, jednak sami wiedzą, że to nie o ekologię chodzi…

Najpopularniejsze jest gotowanie brzeczek o ekstrakcie początkowym między 14 a 18% wagowo. Oznacza to, że po zakończeniu fermentacji i leżakowania do 100 litrów półproduktu dolewa się nawet 50 litrów wody w celu otrzymania piwa o ekstrakcie początkowym 12% wag.

Dlaczego Kodeks nie akceptuje użycia technologii HGB?

  • Po pierwsze, metoda ta stosowana jest głównie w celu zwiększenia tempa produkcji (ta sama warzelnia, dzięki późniejszemu rozcieńczaniu wodą, jest w stanie wyprodukować więcej piwa w tym samym czasie) oraz obniżenia jej kosztów.
  • Po drugie, HGB utrudnia utrzymanie optymalnych warunków pracy drożdży. Przy fermentacji zatężonej brzeczki (z reguły w wyższych temperaturach dla utrzymania krótkiego czasu procesu), zestresowane drożdże produkują więcej związków chemicznych wpływających negatywnie na smak piwa.
  • Po trzecie, piwo powstałe z użyciem HGB ma dużo mniej stabilną pianę, głównie z uwagi na dłuższe zacieranie oraz gotowanie bardziej stężonej brzeczki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.